THE C EDITION

O οίκος Yves Saint Laurent άνοιξε τα 2 νέα του μουσεία στο Παρίσι και στο Μαρόκο

CULTURE

…και εμείς τα λατρέψαμε!

Photos by: Sample name

Δύο νέα κοσμήματα «μουσειακού» επιπέδου, μόλις κατέφθασαν! Πολιτικοί και σπουδαίοι άνθρωποι από τον χώρο της μόδας και του θεάματος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα εγκαίνια του μουσείου του θρυλικού οίκου YSL, σε ένα κλασικό αρχοντικό, 19ου αιώνα, στο Παρίσι. Ηθοποιοί όπως η Catherine Deneuve και η Charlotte Gainsbourg, σχεδιαστές όπως ο Alber Elbaz καθώς και ο Anthony Vaccarello, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου έδωσαν το παρόν.

Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που το όνειρό του δεν θα είναι εκεί.

Ο Pierre Bergé, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Yves Saint Laurent, που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών. Τα τελευταία «μνημειώδη» έργα του έφτασαν στο τέλος τους: το «Musée Yves Saint Laurent Paris», το κτίριο του Ιδρύματος «Pierre Bergé-Yves Saint Laurent» και το μουσείο «Yves Saint Laurent Marrakech» στο Μαρόκο.

                     

 

Φυσικά, τα δύο μουσεία είναι αφιερωμένα στον Yves Saint Laurent, τον άνθρωπο του οποίου τα σχέδια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες, στις πόλεις και στους πολιτισμούς που τον ενέπνευσαν. Και οι δύο πήραν περισσότερο από μια δεκαετία για να πραγματοποιηθούν.

«Κανείς δεν ήταν πιο περήφανος παριζιάνος από τον Yves», είπε ο κ. Cox. «…Αλλά θα πήγαινε στο Μαρόκο, όποτε θα μπορούσε».

Τα σχέδια για τα δύο ιδρύματατα γεννήθηκαν στο Παρίσι, αφού ο κ. Bergé και ο κ. Saint Laurent πούλησαν το εμπορικό σήμα «Rive Gauche» στον οίκο Gucci Group (τώρα Kering) το 1999. Με την συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Bergé και ο κ. Saint Laurent διατήρησαν τον έλεγχο του τμήματος της υψηλής ραπτικής, ραπτομηχανών και των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην 5th Avenue Marceau, τα οποία είχαν μισθωθεί από τους ίδιους, το 1974.


«Πολλοί λένε ότι είναι τραγικό που ο Pierre δεν είναι εδώ για να δει τα μουσεία τελειωμένα», είπε ο κ. Cox. «Παρόλα αυτά, συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις από την πρώτη ημέρα. Μπορεί να μην ήταν εκεί όταν τοποθετούνταν το τελικό χαλί στο κλιμακοστάσιο ή οι κουρτίνες στην μπροστινή πόρτα της 5th Avenue στην Marceau. Ήξερε ακριβώς όμως πώς θα ήταν. Και είναι ακριβώς όπως ήθελε».

 

 

Βάσια Δουκουμοπούλου

@vasilikii_d