THE C EDITION

Ο Hubert de Givenchy «ανοίγει» τις πόρτες της έκθεσης του, στο Calais

CULTURE

H έκθεση παρουσιάζει τις βασικές στιγμές στην καριέρα του διάσημου μόδιστρου υψηλής ραπτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς σχεδίων που έκανε για την αιώνια μούσα του Audrey Hepburn, αλλά και την πρώην πρώτη Κυρία των Η.Π.Α., Jackie Kennedy.

Photos by: Sample name

O οίκος Hubert de Givenchy άνοιξε μια έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο, στο μουσείο Calais for Lace and Fashion. H έκθεση παρουσιάζει τις βασικές στιγμές στην καριέρα του διάσημου μόδιστρου υψηλής ραπτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς σχεδίων που έκανε για την αιώνια μούσα του Audrey Hepburn, αλλά και την πρώην πρώτη Κυρία των Η.Π.Α., Jackie Kennedy.

Η έκθεση παρουσιάζει εβδομήντα outfits, με μια πληθώρα από κλωστοϋφαντουργικά δείγματα υψηλής ραπτικής από το αρχείο του οίκου, καθώς και φωτογραφίες που δίνουν μια εικόνα για το δημιουργικό σύμπαν του. Ολόκληρη η έκθεση, η οποία διαρκεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί και επιμεληθεί από τον ίδιο τον Givenchy.

Ο σχεδιαστής συνήθιζε να λέει για τους πελάτες του: «Ήταν φίλοι μου. Το τέλειο φόρεμα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα να συμβούν στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να φέρει την ευτυχία. Είναι τόσο ωραίο συναίσθημα να δίνετε ευτυχία στους φίλους σας.»

Υπενθυμίζοντας την πρώτη του συνάντηση με τον Audrey Hepburn, είπε χαρακτηριστικά: “Η Audrey μπήκε στη ζωή μου με τον πιο αξιολάτρευτο τρόπο. Αυτό το πολύ λεπτό πρόσωπο ήρθε σε έμενα με τα όμορφα μάτια, τα κοντά μαλλιά και τα παχιά φρύδια της, φορώντας ένα πολύ στενό παντελόνι με μπαλαρίνες. Ο Hubert de Givenchy συνεργάστηκε για την γκαρνταρόμπα της Hepburn, στην ταινία Sabrina, το 1995, ενώ στην συνέχεια την ανέλαβε ενδυματολογικά σε κάθε ταινία της. Η σχέση τους εξελίχθηκε σε μία μεγάλη φιλία.

Ιδιαίτερη στιγμή της συνεργασίας τους υπήρξε η ταινία «Breakfast at Tiffany’s». Το μαύρο σατέν βραδινό φόρεμα Givenchy που φοράει η ηθοποιός υποδυόμενη την Holly Golightly δεν λείπει από την ομώνυμη έκθεση.

Μιλώντας για την συνεργασία του με την Jackie Kennedy, o σχεδιαστής είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Συνάντησα την Jackie πριν γίνει Πρώτη Κυρία. Ήταν πολύ μοντέρνα και κομψή, αγαπούσε τη μόδα, αλλά έπρεπε να είμαστε διακριτικοί. Εκείνος έκανε 10 ή 15 κομμάτια για το πρώτο προεδρικό της ταξίδι, αλλά ο γραμματέας της είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να το αποκαλύψει στον Τύπο.»

Η πρώτη επίδειξη της έκθεσης ξεκινά με την πρώτη συλλογή του οίκου Givenchy, από τον Φεβρουάριο του 1952, την οποία ο ίδιος ο σχεδιαστής ξεκίνησε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο ιδιωτικό αρχοντικό, όπου και διέμενε. Το άνοιγμα της επίδειξης έκανε η μπλούζα “Bettina” – που φορέθηκε και πήρε το όνομα της από το top model Bettina Graziani. Το σύνολο συνδυάστηκε με μια φούστα-σεντόνι, ένα καπέλο με φαρδιά μπορντούρα ενώ ολοκληρώθηκε με ένα καλάθι με ραμμένη επάνω την ημερομηνία “1953”. Η συλλογή αυτή ξεχωρίζει, ως μία επαναστατική ιδέα: απλούστερη και πιο προσιτή από την «Ηaute Couture», χωρίς να απαιτεί αδιάκριτα εξαρτήματα. Ακόμη, ο Givenchy «κέρδισε» έδαφος σε σχέση με το πνεύμα των αθλητικών ειδών – στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στη Γαλλία, όπου οι «σταθεροί» κανόνες του στιλ, υπαγόρευαν την ενδυμασία με βάση την ώρα της ημέρας και το κοινωνικό ημερολόγιο.

 

“Είναι δύσκολο να κρίνουμε τη μόδα σήμερα”, παραδέχεται ο διάσημος μόδιστρος, παραμένοντας διπλωματικός, ποτέ μανιώδης, ενώ εξέφραζε την γνώμη του για την μόδα στην εποχή μας. “Είναι «laissez faire», αναμειγνύοντας πράγματα μαζί. Στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου έτσι – ήταν πολύ αυστηρά και πιο εκλεπτυσμένα. Τώρα φορούμε περισσότερο ή λιγότερο αυτό που θέλουμε… Η «Belle Époque» της μόδας ήταν όταν υπήρχε η Madame Grès, η Madame Vionnet, ο Monsieur Balenciaga – τον οποίο θαυμάζω και ο Monsieur Dior.” Ήταν μια εποχή που η υψηλή ραπτική ήταν πραγματικά στην ακμή της. “Για να φορέσετε όλα αυτά τα «πλούσια» πράγματα, χρειάζεστε τις κατάλληλες στιγμές και μέρη για να τα φορέσετε”. Πλέον, όλα αυτά έχουν αλλάξει. “Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος [από το σήμερα]. Μετά το θάνατο του Saint Laurent – θα περιμέναμε να δούμε τα «χρώματα» του, τι θα άλλαζε – η μόδα όμως ήταν ήδη κάτι άλλο”.

Βάσια Δουκουμοπούλου Follow @vasilikii_d