THE C EDITION

O Christian Dior γιορτάζει τα 70 χρόνια του στον χώρο της μόδας παρουσιάζοντας την έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams»

CULTURE

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση που αφορά τους λάτρεις της μόδας – και συγκεκριμένα του γνωστού οίκου, που έχει την βάση του στην πανέμορφη λεωφόρο Montaigne, του Παρισιού.

Photos by: Sample name

Mε αφορμή την 70ή επέτειό του, ο οίκος Dior παρουσιάζει στο «Musée des Arts Décoratifs» τις πιο όμορφες δημιουργίες, που σχεδίασαν μερικοί από τους πιο εμβληματικούς δημιουργικούς του. Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση που αφορά τους λάτρεις της μόδας – και συγκεκριμένα του γνωστού οίκου, που έχει την βάση του στην πανέμορφη λεωφόρο Montaigne, του Παρισιού.

Ο Christian Dior, ο Yves Saint Laurent, ο Marc Bohan, ο Gianfranco Ferré, ο John Galliano, ο Raf Simons και η Maria Grazia Chiuri έχουν όλοι ένα κοινό: τον Dior. Αυτοί οι επτά σχεδιαστές έχουν περάσει από την θέση του creative director του παριζιάνικου οίκου υψηλής ραπτικής, που ιδρύθηκε το 1947 από τον ίδιο τον Christian Dior.

Για να σηματοδοτήσει την 70η επέτειό της, ο γνωστός οίκος αποτίει φόρο τιμής σε αυτές τις «εμβληματικές φιγούρες», αφιερώνοντας μια μεγάλη έκθεση στο «Musée des Arts Décoratifs», στο Παρίσι. Η πολυσυζητημένη έκθεση ονομάστηκε «Christian Dior, couturier du rêve», ανατρέχοντας στην επιρροή του σχεδιαστή στους “οπαδούς” του, παρουσιάζοντας μια σειρά από θρυλικά σχέδια, προερχόμενα από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς του οίκου μόδας, που ακολούθησαν τα βήματά του, τα τελευταία 70 χρόνια.

Λίγα λόγια για τον Christian Dior (1905-1967)

  • Όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών, ο Christian Dior πήγε να δει έναν χειρομάντη ο οποίος προέβλεψε το μέλλον του: “Θα μείνεις αδέκαρος, αλλά οι γυναίκες θα σου φερθούν καλά και χάρη σ’ αυτές θα πετύχεις”.
  • Έτσι και έγινε…Το 1935, έμαθε σχέδιο μόδας, εξασφαλίζοντάς του τα προς το ζειν. Μετά από περίπου 10 χρόνια, ίδρυσε τον δικό του ομώνυμο οίκο μόδας, με την υποστήριξη του Marcel Boussac, ενός πολύ ισχυρού κατασκευαστή υφασμάτων.
  • Οι γυναίκες δεν αργούν να υιοθετήσουν το επαναστατικό του στυλ, το λεγόμενο «New Look».
  • Ο Dior εξαπλώνεται διεθνώς, και γύρω στο 1955 αποτελεί το 50% των υπερπόντιων εξαγωγών της Γαλλίας στην υψηλή ραπτική.
  • Ο ίδιος «φεύγει» από την ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957,  στο απόγειο της δόξας του.
  • Το έργο του συνεχίζει να αντηχεί έως σήμερα, η φλόγα του πνεύματός του κρατήθηκε ζωντανή από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές που τον διαδέχτηκαν στο τιμόνι του πασίγνωστου πλέον οίκου.

Η γοητεία του Dior 

Ο Christian Dior δημιουργούσε τα φορέματά του με βάση την παρατήρηση του γυναικείου σώματος και την επιθυμία του να εξιδανικεύσει τις αναλογίες.

Προσπαθούσε να εκφράσει συνεχώς μια νέα τάση. Τα ονόματα που επέλεγε για τις γραμμές του αντανακλούσαν την κάθε κυρίαρχη σιλουέτα.

Κάπως έτσι δόθηκαν τα απόλυτα επιτυχημένα ονόματα: En 8, Corolle, Envol, Zig-Zag, Ailée, Verticale, Oblique, Sinueuse, Tulipe, Muguet, H, A, Y ή Flèche.

Τα σχέδια που εμφανίζονται στην έκθεση, λένε χρονολογικά την ιστορία από τη γέννηση του οίκου Dior, το 1947 μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams», θα λάβει χώρα από τις 5 Ιουλίου 2017 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018, στο «Musée des Arts Décoratifs», 107 rue de Rivoli 75001, Παρίσι

Βάσια Δουκουμοπούλου Follow @vasilikii_d