THE C EDITION

Κάποιες από τις γυναίκες που έδωσαν νέα διάσταση στο φεμινισμό

INFLUENCERS

Προς τιμήν της φύσης του TheCEdition θελήσαμε να πούμε δυο λόγια για ορισμένες γυναίκες του 20ου και του 21ου αιώνα, οι οποίες έχουν ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των φύλων και έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στο φεμινισμό. Σουφραζέτες Οι Σουφραζέτες, που ανήκαν στο πρώτο κύμα του φεμινισμού και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και […]

Photos by: Sample name

Προς τιμήν της φύσης του TheCEdition θελήσαμε να πούμε δυο λόγια για ορισμένες γυναίκες του 20ου και του 21ου αιώνα, οι οποίες έχουν ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των φύλων και έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στο φεμινισμό.

Σουφραζέτες
Οι Σουφραζέτες, που ανήκαν στο πρώτο κύμα του φεμινισμού και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των γυναικών και ιδίως για το δικαίωμά τους να ψηφίζουν. Χάρη στις ειρηνικές και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες τους, όλες οι Αμερικανίδες απέκτησαν τελικά δικαίωμα ψήφου το 1920.

Marlene Dietrich
Μπορεί να μην υποστήριξε άμεσα τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά η ηθοποιός του Χόλυγουντ έκανε μια ισχυρή δήλωση μόδας. Φορούσε παντελόνια και ανδρικά κοστούμια όταν αυτό θεωρείτο εξαιρετικά σκανδαλώδες και αποτελούσε ταμπού τόσο στη μεγάλη οθόνη, όσο και στην ιδιωτική ζωή. Η ίδια έλεγε: «Ντύνομαι για την εικόνα. Ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για το κοινό, ούτε για τη μόδα, ούτε για τους άνδρες.»

Coco Chanel
Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν έπρεπε να φοράνε τίποτε άλλο παρά μόνο φούστες και φορέματα, η Chanel τις έντυνε με παντελόνια και κοστούμια, φέρνοντας την άνεση των ανδρικών ρούχων στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και βοηθώντας τις γυναίκες να απελευθερωθούν, μέσα από δημιουργίες μόδας που αποδείχθηκαν εξαιρετικά διαχρονικές.

Rosie the Riveter
Αν και πρόκειται στην ουσία για ένα φανταστικό χαρακτήρα, η Rosie the Riveter ενσάρκωνε τη γυναικεία δύναμη που προασπίζεται το φεμινιστικό κίνημα. Εκπροσωπώντας τις γυναίκες που εργάζονταν στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό το παρακινητικό γυναικείο σύμβολο εξακολουθεί να αποτελεί ίνδαλμα μέχρι σήμερα, υπενθυμίζοντάς μας τις απίστευτες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γυναίκες τη δεκαετία του ’40.

Eva Peron
Μπορεί το ηγετικό στυλ και οι προσπάθειές της να αμφισβητήθηκαν και να κατακρίθηκαν έντονα στην Αργεντινή, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Peron συνέβαλε στην ίδρυση του φεμινιστικού κινήματος της Αργεντινής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ίδρυσε το Γυναικείο Περονιστικό Κόμμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση του δικαιώματος σπουδών και του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

Yoko Ono
Πιο γνωστή κυρίως για τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούσε στο πλευρό του John Lennon, η Yoko Ono υποστηρίζει εδώ και χρόνια την ισότητα των φύλων. Το δοκίμιο «The Feminization of Society» που έγραψε το 1972 σηματοδότησε την επανάσταση των γυναικών στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70.

Maya Angelou
Μέσα από τα λογοτεχνικά έργα, τις δημόσιες ομιλίες και τον ισχυρό λόγο της, η Maya Angelou παρακινούσε τόσο τις γυναίκες, όσο και τους Αφροαμερικανούς να ξεπεράσουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή φυλετικής καταγωγής.

Diane Von Furstenberg
Όλη η καριέρα της DVF στη μόδα βασίζεται στην ιδέα της ενδυνάμωσης των γυναικών. Εκτός των άλλων, το 2010 η DVF ίδρυσε τα βραβεία DVF Awards που τιμούν και υποστηρίζουν εξαιρετικές γυναίκες, οι οποίες έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο μέσω της ηγετικής θέσης, του φιλανθρωπικού έργου και της δέσμευσής τους.

Hillary Clinton
Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι η μοναδική Πρώτη Κυρία που έθεσε υποψηφιότητα για δημόσια αξίωμα. Αποτέλεσε την πρώτη στα χρονικά γυναίκα Γερουσιαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών. Μετά την καμπάνια που πραγματοποίησε το 2008 για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον Barack Obama, η Clinton βρέθηκε απέναντι στον Donald Trump διεκδικώντας για δεύτερη φορά τη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν μη τι άλλο, απέδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται σκληρά.

Oprah Winfrey
Με αφορμή τον άνισο μισθό που έπαιρνε στο ξεκίνημα της τηλεοπτικής της καριέρας, η Oprah βάλθηκε να κάνει τη δική της τηλεοπτική εκπομπή και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που βοηθά τις γυναίκες να εξελίσσονται και να προοδεύουν. Όπως λέει, «Ποτέ δεν με θεωρούσα φεμινίστρια, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να είσαι γυναίκα σε αυτό τον κόσμο και να μην είσαι φεμινίστρια».

Angelina Jolie
Εκτός από το εκτενές έργο της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ηθοποιός και φιλάνθρωπος, το 2013 η Jolie αποφάσισε να μιλήσει για τη διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε, αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο προσέγγισης της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Μέσα από ένα προσωπικό κείμενο, η ηθοποιός αποκάλυψε πώς αυτή της η απόφαση την έκανε να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ως γυναίκα, και παρακίνησε άλλες γυναίκες να μοιραστούν τη δική τους ιστορία για τον καρκίνο του μαστού.

Malala Yousafzai
Η θαρραλέα 17χρονη έγινε διάσημη μέσα από το αυτοβιογραφικό έργο της «Με λένε Μαλάλα» που καταγράφει το εκπληκτικό ταξίδι της από το Πακιστάν, όπου βρέθηκε στα πρόθυρα του θανάτου, στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Έκτοτε, η Malala ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, προασπίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στην εκπαίδευση.

Beyonce

Ενσωματώνοντας το φεμινισμό στη σύγχρονη pop κουλτούρα, στο τραγούδι «Flawless» η Beyonce χρησιμοποιεί αποσπάσματα από την εμπνευσμένη ομιλία TEDx της συγγραφέως Chimamanda Ngozi Adichie «We should all be feminists», η οποία καταλήγει ως εξής: «Φεμινιστής: αυτός που πιστεύει στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισότητα των φύλων.»

Γιατί, παρ’ όλες τις παρανοήσεις και τις παρερμηνείες, ο φεμινισμός ουσιαστικά εστιάζει στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Πηγή: www.harpersbazaar.com

Στέλλα Χαμακιώτη Follow @Stella.Chamakioti

Shop the C Edition Collection