THE C EDITION

ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΑΙΖΟΝ

MUST READ

Από τα t-shirts με τα σλόγκαν και τις κονκάρδες υποστήριξης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων μέχρι τα μοντέλα-πρόσφυγες και τα soundtracks κατά του Trump, η μεγαλύτερη τάση στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης ήταν η υιοθέτηση μιας πολιτικής άποψης.

Photos by: Sample name

Όταν ο Donald Trump εξέδωσε στις 27 Ιανουαρίου ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στη χώρα σε μετανάστες από επτά μουσουλμανικές χώρες, ο κλάδος της μόδας απάντησε με μια εκκωφαντική σιωπή. Η έλλειψη δημόσιων δηλώσεων ήταν σε πλήρη αντίθεση με την ενθουσιώδη ανταπόκριση της μόδας στο Women’s March της Ουάσινγκτον που είχε πραγματοπιηθεί στις αρχές του χρόνου.

Αυτό άλλαξε μόλις ξεκίνησε η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Το Συμβούλιο των Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA) ανακοίνωσε ότι θα προσέφερε 5 δολάρια στην οργάνωση Planned Parenthood για κάθε pin στο Instagram με το hashtag #IStandWithPP. Η Gigi και η Stella εμφανίστηκαν με t-shirts που είχαν τυπωμένα πάνω τους τα τηλέφωνα εκπροσώπων του Κογκρέσου.

Οι σχεδιαστές Prabal Gurung και Christian Siriano επίσης προσέφεραν μέρος των εσόδων τους από τα t-shirts με το σλόγκαν “Our Minds, Our Bodies, Our Power,” “Revolution Has No Borders” και “I Am An Immigrant” στην Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU).

Ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα ελπίδας εμφανίστηκε την τελευταία μέρα, όταν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι ο Kanye West είχε ζητήσει από τη Halima Aden, το μοντέλο με το χιτζάμπ, να περπατήσει στην επίδειξη μόδας Yeezy Season 5. “Υπέγραψα συμβόλαιο με το κορυφαίο πρακτορείο μοντέλων στον ΚΟΣΜΟ και συνέχισα να φοράω το χιτζάμπ μου σαν κορόνα», έγραψε η Aden στο λογαριασμό της στο Instagram την ημέρα της επίδειξης. «Μην αλλάξετε ποτέ το ποια είστε… αλλάξτε τους κανόνες του παιχνιδιού.»

 

Όσο για τον Marc Jacobs, όταν τον είχαν ρωτήσει το Νοέμβριο αν θα έντυνε τη Melania Trump, είχε απαντήσει “Θα προτιμούσα να αφιερώσω την ενέργειά μου για να βοηθήσω αυτούς που θα πληγούν από τον Trump και τους υποστηρικτές του “.

Το αληθινό τεστ θα είναι ίσως το κατά πόσον ο κλάδος της μόδας θα μπορέσει να διατηρήσει τη φωνή του – κυριολεκτικά ή μεταφορικά – όταν θα κουραστούν όλοι οι υπόλοιποι. Οι τάσεις αλλάζουν ανά λίγους μήνες, αλλά ο Trump θα παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια.

Πηγή: i-d.vice.com
Στέλλα Χαμακιώτη Follow @Stella.Chamakioti

Shop the C Edition Collection