THE C EDITION

Balenciaga, Όλα στο μαύρο

CULTURE

Με τη νέα έκθεση «Balenciaga: L’Oeuvre au Noir» στο Musée Bourdelle, ο Palais Galliera αποτίνει φόρο τιμής στον μετρ της υψηλής ραπτικής .

Photos by: Sample name

Με τη νέα έκθεση «Balenciaga: L’Oeuvre au Noir» στο Musée Bourdelle, ο Palais Galliera αποτίνει φόρο τιμής στον μετρ της υψηλής ραπτικής . Η πρώτη σε σειρά από τις τρεις -ισπανικού θέματος εκθέσεις, φέτος στο Παρίσι – το show προσφέρει μια γρήγορη ματιά στο έργο του Σχεδιαστή, το οποίο θα αποτελέσει επίσης το κύριο θέμα της αναδρομικής έκθεσης «Balenciaga: Shaping Fashion», που πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες της, στις 27 Μαΐου στο Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο.

Η ιδέα για επικέντρωση αποκλειστικά στο μαύρο χρώμα προήλθε από μια επίσκεψη στη Μαδρίτη, εξήγησε ο Véronique Belloir, διευθυντής των συλλογών υψηλής ραπτικής στο Palais Galliera, κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης πρώτης παρουσίασης. “Συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να φτιάξουμε το επίκεντρο της δημιουργίας, του σχήματος, του όγκου και της κατασκευής, επειδή δεν είχαμε αποσυντονιστεί από το χρώμα”, είπε.

Balenciaga embroidered dress, 1967

Στη σκηνογραφία, ο σκηνοθέτης του Palais Galliera, Olivier Saillard, αξιοποίησε στο έπακρο τον κάθετο χώρο του μουσείου, στηρίζοντας τα φορέματα ψηλά και τακτοποιώντας τα σε στηρίγματα από καθρέφτες, που λειτουργούν ως σημείο αντίθεσης, προς στη συλλογή γλυπτών του μουσείου. Έγγραφα και φωτογραφίες συνοδεύουν τα τελικά κομμάτια από τις ιδιωτικές συλλογές και τα αρχεία. Υπάρχουν επίσης toiles (καμβάδες), τα οποία ο Cristóbal Balenciaga δημιούργησε σε μαύρο χρώμα. “Πιστεύουμε ότι το έκανε αυτό, γιατί με το μαύρο γίνεται αμέσως αντιληπτό εάν οι αναλογίες είναι σωστές”, είπε.

Από τα 60 περίπου κομμάτια που παρουσιάζονται στην έκθεση, πολλά εξακολουθούν ακόμα να εντυπωσιάζουν. Μεταξύ αυτών: ένα άτυπο μικρό μαύρο φόρεμα από το 1960, σε κρουαζέ σχέδιο και τιράντες χυτές στους ωμούς. Ένα άλλο “αφηρημένο” κομμάτι, από το χειμώνα του 1967, σε χειροποίητο μαλλί gazar να κουμπώνει σε τιράντες, διακοσμημένες με μια απλή σειρά από χάντρες. Μπορεί να είναι 50 ετών, αλλά δεν θα ήταν εκτός τόπου στις φετινές πασαρέλες. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα ρούχα και τα κοσμήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση δείχνουν τόσο δελεαστικά σήμερα, όπως πρέπει να φαίνονταν και τότε.

Η διαδικασία συναρμολόγησης και πραγμάτωσης την έκθεσης, έφερε τις δικές της εκπλήξεις. “Κάποιος βλέπει το φόρεμα από το εξωτερικό του, αλλά μόλις κοιτάξει καλύτερα την εσωτερική κατασκευή του, μέσα του καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα φάκελο τοποθετημένο σε ένα σώμα”, σημείωσε ο Belloir. Κατά την “εξέταση” ενός φορέματος, ένας βετεράνος κατασκευαστής μοτίβων του γνωστού οίκου, προσφέρθηκε να βγει για λίγο από τη συνταξιοδότηση, προκειμένου να “συναρμολογήσει” ένα toile (καμβά), επειδή δεν είχε δει ξανά κάτι παρόμοιο. “Η Balenciaga πήρε ελευθερίες που δεν μπορεί να πάρει ο καθένας, επειδή μόνο εκείνη γνώριζε απέξω τα υλικά “, κατέληξε ο Belloir. “Ένα φόρεμα μπορεί να φαίνεται τόσο απλό, αλλά η ευαισθησία του είναι αξιοσημείωτη.”

Το «Balenciaga: L’Oeuvre au Noir» θα διεξαχθεί από τις 8 Μαρτίου έως τις 16 Ιουλίου 2017, στο Musée Bourdelle του Παρισιού.

Τρίτη με Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 18 μ.μ., 18 Rue Antoine Bourdelle, Παρίσι, Γαλλία.

Βάσια Δουκουμοπούλου

Shop the C Edition Collection