THE C EDITION

«Μαρία Κάλλας: Ο μύθος ζει», μία έκθεση που πρέπει να δεις

CULTURE

Με αφορμή την 40η επέτειο θανάτου της Μαρίας Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα παρουσιάζει, για πρώτη φορά, μια μοναδική και σπάνια συλλογή εκατοντάδων αντικειμένων που προέρχονται από την ίδια τη Μαρία Κάλλας ή συνδέονται με κάποιο τρόπο με αυτήν.

Photos by: Sample name

Με αφορμή την 40η επέτειο θανάτου της Μαρίας Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα παρουσιάζει, για πρώτη φορά, μια μοναδική και σπάνια συλλογή εκατοντάδων αντικειμένων που προέρχονται από την ίδια τη Μαρία Κάλλας ή συνδέονται με κάποιο τρόπο με αυτήν. Τα εκθέματα συλλέγονται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη φροντίδα, ειλικρίνεια και εξειδίκευση από το μακροχρόνιο μέλος του ιδρύματος, Νίκο Χαραλαμπόπουλο. Αυτή η συλλογή αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη στον κόσμο και περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως ρούχα, κοσμήματα, έγγραφα, πιάνο κ.λπ.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου 2017, στο όμορφο κτίριο που στεγάζεται το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη έκθεση θα επαναφέρει στη ζωή την Κάλλας και θα θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους ότι η τραγωδία της ήταν ότι, ως καλλιτέχνης, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, αλλά έζησε με δυστυχία στην προσωπική της ζωή – όπως και πολλές από τις οπερατικές ηρωίδες, που τόσο υπέροχα υποδύθηκε κατά καιρούς.

H Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή ως Μαρία Κάλλας ήταν διάσημη στον κόσμο της όπερας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της και παραμένει ακόμη και σήμερα μια εικονική φιγούρα. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αγώνα, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τη φωνή της με έντονη ένταση τραγουδώντας σχεδόν κάθε γυναικείο οπερατικό – είτε δραματικό, κωμικό ή ρεαλιστικό ρόλο.

Ως φόρο τιμής στη διασημότερη ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, κοστούμια θεάτρου, φορέματα, έπιπλα, κοσμήματα, ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της, διατηρώντας ζωντανό τον μύθο της που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και λάμψη.

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό της, το όνομα Κάλλας είναι ακόμα οικείο στους ανθρώπους που αγαπούν την όπερα και σε όσους απλά εκτιμούν μια συναρπαστική και δραματική ιστορία ζωής.

Είσοδος: 6 ευρώ (κανονικό) και 3 ευρώ (μειωμένο)

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00 (Οκτώβριος-Μάιος)

Plus Bonus: Η εφαρμογή “Clio Muse App” δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης «Μαρία Κάλλας: Ο μύθος ζει» να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση και να γνωρίσουν τη Μαρία Κάλλας μέσα από άγνωστες, στο ευρύ κοινό, ιστορίες για τη ζωή και το έργο της.

Βάσια Δουκουμοπούλου Follow @vasilikii_d