Christian Lacroix, o κληρονόμος του Yves Saint Laurent
FASHION AND BEAUTY
18 Οκτωβρίου 1987, Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της πρώτης συλλογής του οίκου του, οι fashion editors στέκονταν όρθιοι στις καρέκλες, κλαίγοντας και ρίχνοντας λουλούδια στον νεοσύστατο βασιλιά…
Τον Αύγουστο του 1961, ο Yves Saint Laurent δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί η υψηλή ραπτική». Ήταν μια τολμηρή δήλωση και ένα «σημάδι» της εποχής, διότι στην αυγή της δεκαετίας του ‘60 φάνηκε εμφανώς πια ότι η μαζική παραγωγή, η «έτοιμη» μόδα ήταν η πορεία προς τα εμπρός, σε μια καινούρια, νεανικά πνευματική και δημοκρατική εποχή. Η υψηλή ραπτική έγινε αναχρονιστική, μέρος των πλουσίων και «μεσήλικη» – Ήταν ξεκάθαρο πλέον, ότι δεν θα ταρακουνούσε τον κόσμο της μόδας ξανά.
Christian Lacroix: Μια καριέρα στις εικόνες
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, ο Christian Lacroix ανέτρεψε την προφητεία του Saint Laurent με τρόπο που έστειλε τη διεθνή μόδα «coterie» σε μια έκσταση υπερβολής. Από τη στιγμή που ο Lacroix ανέλαβε την σχεδίαση της συλλογής υψηλής ραπτικής για τον οίκο Patou το 1981, οι επιδεικτικές, επιμελημένες, με ζωηρά χρώματα και εξαιρετικά ακριβές δημιουργίες του, άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο κύμα στον χώρο της μόδας.
Ο Lacroix επανέλαβε την επιτραπέζια γραμμή και τις φούστες με μορφή φούσκας του Saint Laurent (που είχαν πρωτοπορήσει στη δεκαετία του ’50), αλλά αυτό δεν ήταν απλώς το παρελθόν, προσαρμοσμένο εκ νέου. Οι γυναίκες του Lacroix έμοιαζαν με baby dolls, σε frou-frou μαντήλια, δημιουργώντας μια σιλουέτα σε σχήμα αγκαθωτού κώνου, που έκανε αδύνατη την έννοια του να καθίσεις. Με τη χρήση των πιο εξωφρενικών υλικών – συσσωρεύτηκε η επίδραση στο αποτέλεσμα, με ή χωρίς προσοχή. Κομμάτια από βιζόν, βαμμένα πράσινα και μπορντό, από πομπώδες, καπιτονέ, συνονθύλευμα, φούντες και εκρηκτικά εκτυφλωτικά prints, προσέγγιζαν όλο και περισσότερους θαυμαστές στον οίκο Patou, πολλοί από τους οποίους πήραν τον χρόνο τους, μέχρι να αποφασίσουν αν ήταν απλώς ένας χυδαίος κλόουν ή μια πραγματικά γενναία ιδιοφυία.
Κατά την αποκάλυψη της πρώτης του συλλογής ρούχων, οι fashion editors, στέκονταν όρθιοι στις καρέκλες, κλαίγοντας και ρίχνοντας λουλούδια στο νεοσύστατο τότε βασιλιά (το ίδιο έκαναν και την προηγούμενη εβδομάδα). Αν οι παριζιάνοι αριστοκράτες, στα σκοτεινά χρόνια τους ονειρευόντουσαν ποτέ για τον ερχομό ενός «σωτήρα», αυτές οι σκηνές θα είχαν σίγουρα ξεπεράσει τις πιο «άγριες» φαντασιώσεις τους. Ο Lacroix, φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη είδηση στη μόδα του Παρισιού από την εμφάνιση του ίδιου του Yves Saint Laurent, πριν από περίπου 30 χρόνια.
Ο Lacroix είναι πλέον ένας γαλλικός εθνικός ήρωας. Μέχρι χθες, κάθε λιανοπωλητής υψηλής μόδας στο Λονδίνο ισχυριζόταν ότι συζήτησε με τον οίκο Lacroix για αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης της ready-to-wear συλλογής του, η οποία θα είναι διαθέσιμη τον Μάρτιο.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσοχής είναι, από πολλές απόψεις, μια έκπληξη. Στα 37 του, ο Christian Lacroix δεν είναι φυσικά ένας διακεκριμένος αριθμός, αλλά είναι σίγουρα διακριτικός, μέσα στα Ralph Lauren κοστούμια του, τα φωτεινά πουκάμισα και τα δαντελωτά μαντήλια τσέπης. Όλοι όσοι τον συναντούν συμφωνούν: είναι εξαιρετικά ευγενικός και προσεκτικός, πρόθυμος να ακούει και καλά ενημερωμένος. Μετά από συνεντεύξεις, έχει τη συνήθεια να στέλνει γοητευτικές, χειρόγραφες σημειώσεις ευχαριστιών, από ανακυκλωμένο χαρτί. Όλοι τον αγαπούν: η σύζυγός και μούσα του, ο Françoise Rosenthiel, ο φίλος του, Jean-Jacques Picart, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που τον ακολούθησαν από τον οίκο Patou. Ακόμα και τα μοντέλα λέγεται ότι τον λατρεύουν, δανείζοντας του επαγγελματικά χαμόγελα τους, μια επιπρόσθετη λαμπρότητα, καθώς διανύουν την πασαρέλα του
Βάσια Δουκουμοπούλου
@vasilikii_d